Ventilatiesysteem kopen

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Een goede ventilatie in huis is noodzakelijk. De ramen af en toe open zetten is een goed begin, maar volstaat vaak niet. Daarom is het een goede keuze om een ventilatiesysteem te installeren in uw woning. Bij nieuwbouw is het verplicht en ook bij verbouwing of ingrijpende renovatie zijn er sinds 2015 eisen rond ventilatie.

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er voortdurend genoeg verse lucht aanwezig is in huis en dat onaangename geuren en vocht worden afgevoerd naar buiten.

ventilatiecVentilatiesysteem C

Bij een ventilatiesysteem C komt de verse lucht op een natuurlijke manier uw woning binnen via ventilatieroosters in de ramen. De vervuilde lucht uit bv. toilet, badkamer, berging en keuken wordt afgevoerd via een ventilator met als regeling een driestandenschakelaar.

Bij een C+ systeem komt daar vraaggestuurde ventilatie bij. Met zo’n vraagsturing bepalen sensoren zoals vocht en CO² in welke ruimtes er het meest verse lucht nodig is en waar er energiebesparing mogelijk is.

Voordelen van het ventilatiesysteem C zijn de lagere prijs en de plaatsbesparing tegenover ventilatie type D.

Think Energy installeert voor u zowel C als C+ systemen van kwaliteitsvolle merken als Duco en Renson. Voorbeelden zijn de Duco Comfort en Duco Classic of de Renson C+ Healthbox, Renson C+ EVO, C+ EVO II en C+ EVO ii Startzone.

 

Ventilatiesysteem D

Een ventilatiesysteem D of balansventilatie werkt volledig mechanisch. De aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht gebeurt door een WTW unit die voorzien is van 2 ventilatoren. Voor een gelijkmatige verspreiding worden er ventilatiekanalen gelegd doorheen de woning. Aan het einde van elk kanaal zit een ventiel: toevoerventielen in de droge ruimtes (living, slaapkamer, bureau, enz.) en afvoerventielen in de natte ruimtes (wc, badkamer, keuken, wasplaats, enz.). In tegenstelling tot een systeem C komen hier dus geen raamroosters aan te pas.

Hét grote voordeel van dit systeem D is de warmterecuperatie. De warmtewisselaar in de ventilatie-unit gebruikt de warmte van de afgevoerde lucht om de binnenkomende verse lucht op te warmen. Deze warmteterugwinning vindt plaats zonder dat de twee luchtstromen zich vermengen en levert een aanzienlijke energiebesparing op.

Voorwaarde is wel dat uw woning voldoende luchtdicht is zodat er geen warmte verloren gaat via spleten en kieren. Om de luchtdichtheid van uw woning te controleren kan je door ons een blowerdoortest laten uitvoeren.

Heb je last van allergieën als hooikoorts of huisstofmijt? Ruik je de houtkachel van de buren? Uw ventilatiesysteem D kan hiervoor extra worden uitgerust met speciale filters. Deze filteren de pollen, huisstofmijt en vieze geuren uit de lucht voordat ze je woning binnenkomen.

Think Energy plaatst voor u WTW units van o.a. volgende kwaliteitsmerken: Vasco, Vent-Axia, Comair, Ubbink, Brink, Orcon, Zehnder.

Ventilatie metingen

Welk ventilatiesysteem je ook kiest, het inregelen en het meten van de ventilatie debieten is cruciaal voor een goede balans en een goede werking. Wij leveren dan ook van elke installatie die we plaatsen een gedetailleerd inregelrapport af, als bewijs van de kwaliteit.

Al onze installaties en rapporten zijn conform de nieuwe STS ventilatie (STS P 73-1) en mag je dus gebruiken in het kader van EPB. Op die manier zal het E-peil van uw woning sterk verlagen en vermijd je boetes.
Wij zijn door BCCA erkend als verslaggever mechanische ventilatie (http://www.ikventileerverstandig.be/lijst-erkende-verslaggevers/) en beschikken over een geschikt en gekalibreerd Testo toestel dat nauwkeurige metingen toelaat.

Wij voeren niet enkel metingen uit van ventilatiesystemen die we zelf installeren maar leveren ook een inregelrapport af voor klanten die hun ventilatie zelf installeren.